Кућа Чоловића

  • Врста смештаја:Туристички објекат
  • Облик туризма:Сеоски туризам
  • Врста понуде:Смештај и услужи. хране и пића
  • Расположивост:Ради целе године
  • Ноћење са дор.:30
  • Полупансион:40
  • Пун пансион:45
  • Ручак за груп. днев. посете (по особи):15
Цена: 30Ноћење са дор.

У јединственом складу а на истом месту смештено је у три кружна дворишта читав низ старих кућа, конака, вајата, млекара, амбара, пратећих објеката, качара, старих кошница, нових грађевина, које као у каквом етно селу, постављене али и сачуване у свом оригиналном - представљају уникатни споменик историје, културе и живота једне оригиналне, српске породице.   Најзначајнија је тзв. Стара Кућа, грађена с почетка XИX века, одмах по Првом устанку, у којој се налази једно од најстаријих, оригиналних огњишта у Србији, због чега је овај објекат предложен од странеЗавода за заштиту споменика културе Крагујевца – да добије статус музеја, тј. споменика културе под заштитом државе.   На размаку од само две липе, налази се тзв. Нова кућа из 1900-те, укупног стамбеног простора око 400м2, реновирана током 2010-те под надзором познатог крагујевачког архитекте Богосава Јовановић. У доњем делу, у приземљу, вештим спојем раскошног амбијента с краја XIX века, оригиналним деловима намештаја, очуваним историјски важним фамилијарним документима, трофејима, уникатима, рекламама, ретким фотографијама, направљен је прави мали амбијентални рај у споју са савремено опремљеним простором, модерном кухињом и верандом са погледом на стару кућу.   Међу бројним експонатима истичу се фотографија чукун деде браће Чоловића из 1865. године, рад знаменитог Анастаса Јовановића, чија се копија налази у Архиву Народног музеја у Београду и сматра се једним од најстаријих портрета у нас, до данас сачуваних, као и спектакуларно платно “Српска Герника знаменитог Скандинавског сликара бразилског порекла Хосе Васцонцеллоса (2,30м x 1,40м) посвећено Србији и фамилији Чоловић.  


Тип домаћинства: Туристичко

Категорија: 4

Карактеристично за понуду

Међу бројним експонатима истичу се фотографија чукун деде браће Чоловића из 1865. године, рад знаменитог Анастаса Јовановића, чија се копија налази у Архиву Народног музеја у Београду и сматра се једним од најстаријих портрета у нас, до данас сачуваних, као и спектакуларно платно “Српска Герника” ("Сербиан Гуерница") знаменитог Скандинавског сликара бразилског порекла Хосе Васцонцеллоса (2,30м x 1,40м) посвећено Србији и фамилији Чоловић.

Активности

Врбичке летње вечери

Планирани репертоар:
2 монодраме
2 преставе позоришне трупе/алтернативни театар
2 представа дечијег позоришта
2 концерта озбиљне музике
1 концерт Балкан рок музике
2 књизевне/песничке вечери/ сусрти са писцима

Уметничка колонија Куће Чоловића у првој недељи октобра.

За све уметнике - сликаре који желе да учествују услов је поклон слика галерији Чоловића, сопствени материјал... боравак за уметнике је бесплатан.
Школа сликања ПДФ Штампа Ел. пошта
Школа сликања – 8 дана/7 ноћи, уз помоћ одабраних уметника - свакога дана по једна техника - у цену укључен боравак, трансфери, смештај, храна, пиће, сликарски материјал, коришћење свих спортско-рекреативних садржаја (маx 6-8 полазника)

Језици у објекту

Srpski, English

Опремљеност

Помоћни лежај, ресторан, тв, тв сала, интернет, грејање централно, домаће животиње, примају кућне љубимце, отворен базен, сауна, теретана, роштиљ.

У околини

Бициклистичка стаза, пешачка стаза, верски објекат, историјски локалитет.
1-креветне 2-креветне 3-креветне Вишекреветне
Собе са заједничким куп. - 2 - -
Собе са купатилом 1 2 - -
Апартмани - - - -

Укупан број лежаја: 0

Детаљи локације

Кућа Чоловића, смештена на падинама Рудника, у селу Мала Врбица, на путу од Страгара према Кутлову и Крагујевцу, у Шумадији срцу Србије, централно лоцирана у кругу великог имања од близу 150 хектара, некадашње браће Чоловић, подсећа на праву “хацијенду”, на времеплов српске историје.
Специјално организовани програми према посебним захтевима и договорима намењеним специфичним циљним групама. Само по најави и договору.
Разгледање града, посета манастирима и отвореној фарми Ергела Васиљевић.

Контакт

Извршите упит за смештај у овом објекту.

Покровитељи