Контакт са власником

Етно село Липовац - Банова авлија

Алексинац, Липовац

Гостинска кућа
2 соба
6 кревет(а)

Цена: 12€/ноћење

Деца су 2-12 година, бебе до 2 године

Опис смештаја

2 sobe

Опремљеност
Интернет
ТВ
Кухиња
Роштиљ
Паркинг
Пешкири
У близини
Планина
Ozren
Река
Svetostevanska
Верски објекат
Manastir Sveti Stefan
Структура смештаја
Број соба
1
2-креветне
1
вишекреветне
Цене
12
Ноћење (по особи)
Напомена
Издаје се цела кућа, не издају се собе појединачно. Минимална цена је 24е тј цена за 2 особе. За сваку наредну особу +12е до 6 особа.
Дестинације

Локација

Етно село Липовац, објекат Банова авлија, налази се у селу Липовац на 20км од Алексинца и ауто пута Е-72. Село се налази на планини Озрен на 400м надоморске висине, околина без загађења даје фантастичан квалитет ваздуха, истог оног као и у Соко Бањи. Али за разлику од великих туристичких места овде нема аутомобила и издувних гасова. Лепота природе какву је тешко замислити. Бистре брдске речице које избијају из кречњачких стена. Тихе сене средњовековног манастира Свети Стефан, изнад села се налазе рушевине тврђаве Липовац из средњег века, амбијент српског села какво је било пре стотину година... Села у Алексинцу, па и ово, су атипично-оријентална. Примећује се нека пријатна мешавина старе српске архитектуре, великих лукова који надвисују терасе и оријенталног додира облих линија прозора. Још увек има доста кућа које су од блата. Обично су оронуле, трошне са одроњеним деловима из којих вири стара слама или понека потпорна греда. На крају самог села, наслоњен на разломљене масиве стена, налази се манстир посвећен Преображењу. Манастир је у средњем веку (1399. године) подигао Деспот Стефан Лазаревић. Тешко да у овом крају може да се нађе неко лепше, погодније место за манастир од овога. Окружен стенама са три стране – скривен је, а опет отворен. До самог манастира који је, скоро можемо да кажемо, по обичају више пута паљен, подизан, оскрнављен, живописан, можете да се умијете невероватно свежом водом са извора посвећеног Богородици. Осим летње цркве манастир има и зимску цркву. Одмах поред самог манастира налази се основна школа на коју су наслоњени спортски терени и простране ливаде, што је поред посете манастиру Свети Стефан додатни разлог честих посета школских екскурзија из других градова. Далеке 1923. године ово је било прво село које је имало своју електричну енергију. Мала речица чији је снажан ток сада неискоришћен је тада покретала прву малу хидроцентралу у Србији. У малој сеоској кућици, која се налази одмах до манастира 1941. године, састала се група партизана из Алексинца и околних места, од које је касније настао Јастребачки одред. О томе како се прича из 1941. завршила говори споменик палим борцима у Другом светском рату на крају села.

Географске координате објекта:

Гео. ширина/дужина: 43.555371, 21.821646

Активности

Шта све можете да радите док сте у смештају Етно село Липовац - Банова авлија

  • Пешачење
    Пешачење

Утисци и оцене

Ако сте били корисник производа/услуга у овом домаћинству, будите први који ће другим посетиоцима пренети свој доживљај!

Слични смештаји

Бованска Брвнара

Бованска Брвнара

40€/најам објекта

Алексинац, Бованско језеро

Сместај Пејциц

Сместај Пејциц

7€/ноћење

Ниш, Нишка Бања

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image