Domaćinstvo u srcu Šumadije u kome se traži mesto više!

Domaćinstvo u srcu Šumadije u kome se traži mesto više!
07.08.2016

Domaćinstvo u srcu Šumadije u kome se traži mesto više!

Domaćinstvo u srcu Šumadije u kome se traži mesto više!

05.08.2016

Verovatno ste imali prilike da posetite neka seoska domaćinstva. Ali da li ste imali prilike da budete gosti jedne od najslavnijih porodica Šumadije. Porodice koja više od 200 godina čuva ono najbolje od Srbije. Ovo je priča o čuvenoj Kući Čolovića. O velikim Srbima, borcima za slobodu i Soluncima. O velikim domaćinima, trgovcima, humanistima. O poznatim sportistima i cenjenim intelektualcima.

Jednom rečju o porodici koja je svojoj zemlji nesebično dala najbolje što je imala. I to nastavljaju da rade i danas. Bolje od svih koje znate.

I zato želimo da se za njih zna! 

Nova kuća sa početka XX veka potpuno renovirana 2010. godine

Svoju priču započeli su još početkom XIX veka. I to će vam dokazati na najživopisniji mogući način - svojom starom kućom iz 1806. godine sa kojom ćete se prvo susresti kada ih posetite. Savršeno je očuvana. Ovde možete videti staro, originalno ognjište na kojima su se gajili naši dedovi. Na njima su se okupljale pordice, spremala hrana, ispredale priče... U njoj ćete upoznati čemu su služile naćve, verige, dolap i crepulje. Sve onako kako je bilo u davna vremena.

Danas je ova kuća u potpunosti preuređena u svojevrstan muzej koji je predložen za spomenik kulture pod zaštitom države.

Stara kuća Čolovića

Izvozili džemove u Evropu i vozili fijaker kralja Milana

Porodica Čolović ima slavnu i bogatu istoriju. Prvi preci došli su u selo Vrbicu još sa Karađorđem. Kada je počelo naseljavanje ovih krajeva. Takoreći na samom početku moderne Srbije. Njihov osnivač Milosav Radovanović dobio je nadimak Čole (turcizam Čolak, Čole - čovek bez ruke) jer je još na rođenju ostao bez leve ruke. 

Ali toga nije sprečilo da bude vredan i radan i da ispiše jednu od najlepših priča Šumadije. Zbog svog dobročinstva i truda bio je veoma cenjen u narodu i zbog toga je poneo titulu kmeta, seoskog kneza. 

Milosav Radovanović - Čole, osnivač porodice Čolović

Njegovim putem produžili su i njegovi naslednici. Postali su uspešni domaćini i trgovci. O tome možda najbolje svedoči činjenica da su Čolovići, još 1902 godine proizvodili i izvozili svoje džemove u Austriju, Rusiju i druge evropske zemlje. Na imanju su u sezoni zapošljavali i po 200 radnika, dok je samo domaćinstvo brojalo 19 članova! Da, da, baš tako. I to sve na početku 20. veka. Impresivno zar ne?

Detalji iz Stare kuće

Sve što su Čolovići imali, stekli su poštenim i napornim radom. Zvuči neverovatno, ali još 1907. godine kupili su žetelicu iz Toronnta u Kanadi. Iste godine kupuju i fijaker u kojima se vozio ni manje ni više nego kralj Milan. Ekvivalentno kao kada biste vi danas kupili neku od limuzina Josipa Broza recimo. smiley

Pored Stare kuće sa ognjištem, Čolovići su izgradii i Novu kuću početkom XX veka. U potpunosti je renovirana 2010. godine. Domaćini će vas rado provesti kroz spomen sobu u prizemlju i ispričati vam najzanimljivije priče iz života ove porodice.

A ovakve priče sigrno niste čuli. Verujte nam.

Od boraca I svetskog rata koji su završili u Bizerti u Tunisu, zarobljenika koji su se izbavili iz nacističkih logora pa sve do prvaka države u streljaštvu između dva svetska rata. Sve to saznaćete u prijatnoj atmosferi verande, ateljea ili debeloj hladovini stare lipe. Evo jednog detalja. Čukundeda Čolović nije znao za instagram ali se fotografisao među prvima u Srbiji još davne 1865. godine što je u to vreme bilo izuzetna retkost.

Spomen soba u prizemlju kuće

Posluženje u staroj kući

Naročitu pažnju privlači veliki bazen u sredini dvorišta sa hidromasažerima. Pravo je osveženje u vrelim avgustovskim danima. Još kada vam uz sve to posluže hladan domaći sok, frape ili koktel od dunjevače (proizvod koji su sami razvili), čist hedonizam!

Veliki bazen ispred nove kuće

Naročito je uživancija kada vam posluže koktel od dunje, proizvod koji su Čolovići razvili za svoje goste

Domaća hrana po starim, zaboravljenim receptima

Cela priča ovog neverovatnog domaćinstva začinjena je slasnim kulinarskim specijalitetima. Kuća Čolovića vratiće vas kroz vreme sa svojim čuvenim kupusom koji spremaju na ognjišu iz 1806. godine. Baš kao što su to radili naši preci. Krajnje autentično! Uz to, rado se priprema jagnjetina ispod sača, punjeno pile na ražnju, peče se domaći hleb i ajvar, a probaćete i čuvene dzemove i rakije koje proizvode za svoje potrebe više od 100 godina. 

 

Kupus u zemljanom loncu,ili jagnjetina ispod sača? Izbor je vaš :)

Vožnja biciklom po srpskoj Toskani!

Čolovići su u potpunosti mislili o potrebama svih gostiju. Ovde možete uživati u teretani, partiji stonog tenisa, vožnji bicikla ili šetnji po zatalasanoj Šumadiji (prizori koji stranci upoređuju sa čuvenom Toskanom u Italiji). Za vas se mogu organizovati obilasci brojnih okolnih manastira (Divoštin, Drač, Vračevšnica...) ili poseta kompleksu na Oplencu. Ovde ćete obići rodnu kuću Kralja Petra I Karađorđevića i zasigurno najlepše versko zdanje u Srbiji, crkvu Sv. Đorđa sa grobnicom Karađorđevića.

Jedna od luksuzno opremljenih soba

Kao što vidite, toliko je stvari zbog kojih ovo domaćinstvo zauzima posebno mesto na turističkoj karti Srbije. Čestiti, ugledni i dobri domaćini, baš onakvi kakvi su nekada krasili Srbiju.

I kao što smo na početku rekli, zbog svega toga zaslužuju da se za njih zna širom zemlje.

Godinama Čoloviće opsedaju naši poznati glumci i druge javne ličnosti, pa smeštaj ovde nije lako naći. Ako želite da osetite sve o čemu sada čitate, javite im se da sve precizirate. Čolovići će dati sve od sebe da vas ugoste na najbolji način!