Kontakt sa vlasnikom

Etno selo Lipovac - Žuta kuća

Aleksinac, Lipovac

Gostinska kuća
2 soba
5 krevet(a)

Cena: 12€/noćenje

Deca su 2-12 godina, bebe do 2 godine

Opis smeštaja

Žuta kuća nalazi se kako i narodna pesma kaže - na kraj sela (Lipovac, Aleksinac), bukvalno, i graniči se atarom manastira Sveti Stefan i osnovne škole. Idealno je pozicionirana za posetu manastiru i sportskim terenima osnovne škole.

Sa leve strane Žute kuće kao i na donjem pojasu dvorišta teče Svetostevanska reka koja doprinosi prelepom ambijentu, a u letnjim mesecima rashlađenje. Žubor vode, svež vazduh planine Ozren, mir i tišina, prostrano dvorište i udoban smeštaj su ono što očekuje goste Žute kuće na kraj sela.

Žuta kuća se kompletno ustupa gostima koji mogu uživati u potpunom komforu i privatnosti. Kuća je veličine 60kvm i sastoji se od 2 spavaće sobe, 1. soba sa 3 kreveta i 2. soba sa 2 kreveta - ukupno 5 kreveta. Pored 2 spavaće sobe, kuća raspolaže sa dnevnim boravkom i trpezarijom, kompletno opremljenom kuhinjom i kupatilom. Ispred kuće nalazi se natkrivena velika terasa, kao i izlaz u prostrano dvorište i reku.

Peškiri, šampon, kupke, toalet papir i ostale potrebštine na raspolaganju su gostima u sklopu cene. U dnevnom boravku postoji TV.

Žuta kuća je idealna za sve generacije, porodice sa decom, ljubitelje prirode mira i tišine. Tokom boravka, pored uživanja u prirodi, možete posetiti manastir Sveti Stefan.


VAŽNE NAPOMENE:

  • Žuta kuća trenutno nema dostupan internet, što je dobro za one koji žele da se potpuno 'isključe'. Iskoristite priliku, jer će ga uskoro biti.
  • Žuta kuća trenutno ne priprema obroke za goste, već gosti spremaju hranu individualno, u potpuno opremljenoj kuhinji. Prodavnica Dunja nalazi se na 1km od kuće. Uskoro će objekat služiti hranu za goste.
  • Za decu do 6 godina gratis ukoliko spavaju sa roditeljima, ukoliko spavaju u odvojenom krevetu kao i za decu do 11 godina 50% popust.
Opremljenost
TV
Kuhinja
Igralište
Roštilj
Parking
Peškiri
U blizini
Planina
Ozren
Reka
Svetostevanska
Verski objekat
Manastir Sveti Stefan
Banja
Soko Banja
Struktura smeštaja
Broj soba
1
2-krevetne
1
3-krevetne
Cene
12
Noćenje (po osobi)
Napomena
Izdaje se cela kuća, ne izdaju se sobe pojedinačno. Minimalna cena je 24e tj cena za 2 osobe. Za svaku narednu osobu +12e do 5 osoba.
Destinacije

Lokacija

Etno selo Lipovac, objekat Žuta kuća, nalazi se u selu Lipovac na 20km od Aleksinca i auto puta E-75. Selo se nalazi na planini Ozren na 400m nadomorske visine, okolina bez zagađenja daje fantastičan kvalitet vazduha, istog kao i u Soko Banji. Ali za razliku od velikih turističkih mesta ovde nema automobila i izduvnih gasova. Lepota prirode kakvu je teško zamisliti. Bistre brdske rečice koje izbijaju iz krečnjačkih stena. Tihe sene srednjovekovnog manastira Sveti Stefan, iznad sela se nalaze ruševine tvrđave Lipovac iz srednjeg veka, ambijent srpskog sela kakvo je bilo pre stotinu godina... Sela u Aleksincu, pa i ovo, su atipično-orijentalna. Primećuje se neka prijatna mešavina stare srpske arhitekture, velikih lukova koji nadvisuju terase i orijentalnog dodira oblih linija prozora. Još uvek ima dosta kuća koje su od blata. Obično su oronule, trošne sa odronjenim delovima iz kojih viri stara slama ili poneka potporna greda. Na kraju samog sela, naslonjen na razlomljene masive stena, nalazi se manstir posvećen Preobraženju. Manastir je u srednjem veku (1399. godine) podigao Despot Stefan Lazarević. Teško da u ovom kraju može da se nađe neko lepše, pogodnije mesto za manastir od ovoga. Okružen stenama sa tri strane – skriven je, a opet otvoren. Do samog manastira koji je, skoro možemo da kažemo, po običaju više puta paljen, podizan, oskrnavljen, živopisan, možete da se umijete neverovatno svežom vodom sa izvora posvećenog Bogorodici. Osim letnje crkve manastir ima i zimsku crkvu. Odmah pored samog manastira nalazi se osnovna škola na koju su naslonjeni sportski tereni i prostrane livade, što je pored posete manastiru Sveti Stefan dodatni razlog čestih poseta školskih ekskurzija iz drugih gradova. Daleke 1923. godine ovo je bilo prvo selo koje je imalo svoju električnu energiju. Mala rečica čiji je snažan tok sada neiskorišćen je tada pokretala prvu malu hidrocentralu u Srbiji. U maloj seoskoj kućici, koja se nalazi odmah do manastira 1941. godine, sastala se grupa partizana iz Aleksinca i okolnih mesta, od koje je kasnije nastao Jastrebački odred. O tome kako se priča iz 1941. završila govori spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu na kraju sela.

Geografske koordinate objekta:

Geo. širina/dužina: 43.558765, 21.830323

Aktivnosti

Šta sve možete da radite dok ste u smeštaju Etno selo Lipovac - Žuta kuća

  • Pešačenje
    Pešačenje

Utisci i ocene

Ako ste bili korisnik proizvoda/usluga u ovom domaćinstvu, budite prvi koji će drugim posetiocima preneti svoj doživljaj!

Slični smeštaji

Bovanska brvnara

Bovanska brvnara

40€/najam objekta

Aleksinac, Bovansko jezero

Smestaj Pejcic

Smestaj Pejcic

7€/noćenje

Niš, Niška Banja

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image