Tri noći na selu 90 evra ili Prag, 5 dana, bus, hotel*** (širi centar)

Tri noći na selu 90 evra ili Prag, 5 dana, bus, hotel*** (širi centar)
26.07.2019

"Šta, 90 evra za 3 noćenja sa hranom? 
Znači ako idemo muž, ja i dete to je koliko - 270e?
Ma idi molim te, za taj novac mi odosmo u Prag ili BeČ, a vi razvijajte taj vaš seoski turizam!” 

Ovako ponekad započnu komentari onih koji bi da probaju odmor u Srbiji u seoskom domaćinstvu.

Lepote Srbije otkrili smo nažalost tek sa razvojem instagrama i fejsbuka.
Tu delimo fotke nekih skrivenih lepota uz totalnu nevericu da je to na slici, zapravo tu kod nas. Često na 2 sata vožnje.
Morale su izgleda da se razviju društvene mreže da bismo počeli da posećujemo sami sebe.

Ponuda na selima i u prirodi Srbije je vrlo raznovrsna. Od zabačenih seoski domaćinstava za avanturiste, do poptupno sređenih objekata sa bogatom ponudom aktivnosti za grupe ili porodice.
Možete jahati konje dolinom reke, učiti da spremate lokalne specijalitete, istraživati poprišta bitke iz I svetskog rata ili prosto uživati na bazenima kojih je sve više.
Za svakog po nešto.

Ali i pored toga ponekad se provuče to - kako odmor na srpskom selu sa klopom može da košta 20-30e po danu? I zašto ne bismo za te pare išli negde preko. 

Stiže pojašnjenje.

Prvo odmor na selu i odmor u evropskoj metropoli su dve potpuno različite stvari.
U inostrane gradove odlazimo sa željom da upoznamo drugu kulturu i naciju.
Da probamo italijansku testeninu, nemačko pivo ili sir u Francuskoj.
Da vidimo nove ulice, lica, izloge. Da progovorimo koju na stranom jeziku i da napravimo đir tokom večernje šetnje, a možda i koju fotku za taj isti instagram. Ako nam uspe.

E sad, to često super zvuči, ali u praksi…

To je situacija od 5 dana, tri noćenja, od kojih jedno u autobusu, a dva u hotelu sa obećavajućim brojem zvezdica. Sa lokacijom u širem centru (čitaj: 2-4 km) i sa gomilom fakutativnih izleta koji se dodatno naplaćuju, pa onda aranžman izađe duplo više od početne cene. 
I u svemu tome nema ničeg lošeg. Kolko para – tolko muzike, što se kaže.

Sa druge strane seoski turizam je nešto drugo.

Prvo, tu budeš smešten u prirodi na totalno svežem vazduhu, pa ti se spava posle 3 sata jer ti je telo naučilo na gradski vazduh. 
Drugo, nema one nesnosne vrućine, jer je puno zelenila koja apsorbuje sve te sunčeve zrake.
Treće, na selu dobiješ bogatu trpezu domaće hrane koju oni sami proizvode. 
Ubrali malo pre. 
Uglavnom potpuno netretirano, jer to gaje u bašti za sebe, pa prirodno dele i svojim gostima.
Nema dve deljke hleba, tri mortadele i kriška kačkavalja kao u hotelu. Dobiješ ličnog kuvara u vidu neke staramajke. Ujutru kada ustaneš, čeka te vruća lepinja, mladi kajmak, tanko deljana pršuta i sveže povrće iz bašte. Tu su proje, pite, domaća jaja...besplatne kafe i domaća rakija.

Domaćin je tu za tebe. Hoće da ti pokaže, da te sprovede, da te nauči neku veštinu. On će rado doći po tebe na autobusku stanicu i isto tako te ispratiti po odlasku. Ako ti se nešto od hrane ili zimnice svidi, on uzme pa zapakuje po teglu domaćeg džema, slatkog, ili soka na razblaživanje. “ruke radi” kaže. 

Dakle usluga na selu je vrlo srdačna i topla. Vrednost onoga što dobijete ovde, u mnogome prevazilazi cenu koju platimo jer 
Sve ovo u inostranstvu košta daleko više i ovakvi odmori su privilegija malog broja tamošnjih turista. Zamislite samo koliko bi koštao odmor u Toskani gde vas jedna italijanska nona gosti 5 dana i sprema raznorazne italijasnke đakonije, a njen sin vas preko dana vodi u obilaske vinarija i pokazuje vam kraj? 

Ponekad cena na selu ume da bude i veća, ali u tom slučaju često možete da računate na dodatne usluge poput spa tretmana, sauna ili druge sadržaje.

I naravno, na selu mala deca ne plaćaju boravak, a ona nešto starija samo 50% cene. 

Ostavićemo vas sa ovim zaključkom:

Lep je osećaj uživati u arhitekturi Rima uz šoljicu espresa Ili hladnog vina. 
Priuštite to sebi ako ste u mogućnosti. Ali nažalost, to ipak ostaju gradovi masovnog turizma. Sa brojnim hotelima i apartmanima u kojima nema te topline i srdačnosti sela.

U selu na ovaj ili onaj način, novac ostavljate našem seljaku. To za njega nije bogatstvo, ali jeste vetar u leđa I potvrda da je to što radi dobro, te da u tome istraje. Da sredstva uloži dalje u posao i da se razvija, a nikako da ga napušta. Zapamtite i ovo: Negde ste ipak samo strani turista, a u selu drag i rado iščekivan gost.